Joka kevät herää ajatus, miten voisi muistaa arjen tärkeitä henkilöitä kouluissa ja päiväkodeissa välittäen heille kiitokset äärettömän tärkeästä työstä, jota he tekevät. Lahjakysymykset herättävät paljon ajatuksia, tunteita ja myös julkista keskustelua.
Haastattelimme opettajia ja varhaiskasvattajia, mitä he itse ajattelevat lahjoista ja muistamisista. Lue alta, mikä ilahduttaa ja mitä kannattaa vielä pohtia lahjan hankintaa miettiessään.
Lahjojen antaminen virkamiehille
Lahjojen antaminen ei ole muutenkaan ihan simppeliä, ja opettajien muistamisissa on vielä hieman mutkia matkassa; opettajien katsotaan rinnastuvan valtion virkamiehiksi, joilta rahan tai rahaa vastaavan etuuden vastaanottaminen on heiltä kiellettyä. Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 17 §:n ja rikoslain 40 luvun 1 §:n ja 12 §:n säännösten mukaan viranhaltija tai julkisyhteisön työntekijä ei saa vaatia, ottaa vastaan tai hyväksyä lahjaa tai muuta etua, jolla vaikutetaan tai pyritään vaikuttamaan taikka joka on omiaan vaikuttamaan hänen toimintaansa palvelussuhteessa.
Lahjojen vastaanottaminen on kuitenkin sallittua, mikäli lahja on kohtuullinen, eli laadultaan ja arvoltaan tavanomainen ja liittyy olennaisesti vastaanottajan merkkipäivään tai sidosryhmäyhteistyöhön.
Asia ei ole kovin selkeä vielä näidenkään ohjeistusten kautta, sillä eri kaupungeilla on erilaisia linjauksia asian suhteen. Tai ei ohjeistuksia ollenkaan, sillä useat kaupungit eivät ole kokeneet tarpeelliseksi tarkentaa tai rajata niitä. Esimerkiksi Helsingin ja Vantaan kouluille sekä päiväkodeille ei ole koettu tarpeen antaa keskitettyjä ohjeistuksia liittyen opettajien ja varhaiskasvattajien muistamisiin.
Mitä mieltä opettajat ja varhaiskasvattajat itse ovat asiasta?
Tätä tuumivat opettajat ja varhaiskasvattajat
Keskustellessamme useamman alueen opettajan ja varahiskasvattajan kanssa aiheesta selviää, että asia herättää paljon mielipiteitä ja osassa selkeästi myös närää. Opettajilla ei ole lisäetuja tai vaikkapa yritysmaailmasta tuttuja bonuksia ja kannustinpalkkioita, joista nauttia palkan ohella. Lapsilta, vanhemmilta ja muilta sidosryhmiltä saadut kiitokset ja huomionosoitukset eri tavoin koetaan suurina kunnianosoituksina, oli ne millaisia tahansa. Kukat, suklaat, lahjakortit ja muut muistamiset ovat kysyttäessä selkeästi myös iloa tuottavia mukavia asioita, ja tiukat rajaukset koetaan turhina. Listasimme alle opettajien mielestä parhaimmat lahjat top 3 listaksi sekä kolme yleistä lahjaksi saatua asiaa, joita kannattaa vielä harkita.
Sykähdyttävimmät lahjat:
- Kirje tai kortti: ”Kirjeet ja kortit on parhaita, niitä lukee aina tippa linssissä ja niistä välittyy usein aidosti se mitä he ehkä lahjanantajana haluavatkin. Oli ne sitten kirjoitettu miten tahansa ja oli ne pari lausetta kortissa tai kirjeen mitassa.”
- Lahjakortti: ”Lahjakortteja tulee joka vuosi ja ne on toimivia! Olen saanut lahjakortin kahvilaan, hyvinvointipalveluihin ja joskus ruokakauppaankin. Kun saa lahjakortin sellaiseen paikkaan, johon ei itse olisi ehkä tullut mentyä tai jota jo muutenkin käyttää, ilahduttaa molemmissa tapauksissa!”
- Kukka tai kasvi: ”Kukka on hyvänmielen lahja, niitä ei voi olla liikaa! Toki jos on allergiaa itsellä tai perheessä, ne eivät kaikille sovi. Arvostan myös korkealle kaikenlaisia itsetehtyjä lahjoja, lapset ovat antaneet tekemiään koruja ja se on liikuttavaa.”
Mieti näitä vielä
Näitä opettajat vinkkaavat harkitsemaan ja antamaan vain jos tunnet lahjansaajan mieltymyksiä tarkemmin:
❌ Kahvi, tee, alkoholi – ”useat eivät käytä näitä tai on eettisesti kyseenalaisia vastaanottaa. Esimerkiksi päiväkodeissa alkoholilahjat on joidenkin kaupunkien toimesta rajattu pois”
❌ Herkkukorit ja muut syötävät – ”makumieltymykset ovat niin yksilöllisiä ja saattavat herkästi jäädä kaappiin käyttämättä”
❌ Kirjat ja lehdet – ”pitäisi tietää aika tarkkaan toisen kiinnostuksen kohteet”
Kaikille sopiva lahja?
Kysyimme opettajien sekä varhaiskasvattajien mielipidettä myös Bluumon hyvinvinvointilahjoista. Vastaanotto oli ilahduttava ja jotkut olivat aikaisemmin jo saaneetkin vastaavia. Ainoana erona vain se, että he eivät olleet saaneet kotiintoimitettavia palveluita. Tällaisia kommentteja muun muassa saimme:
- Aivan mahtava idea! Mielelläni vastaanottaisin hieronnan tai jalkahoidon kotiin, niskat ja hartiat ovat kroonisesti jumissa ja varpaatkin kehtaisivat yhdistyä sandaaleihin jalkahoidon jälkeen! (Naurua)
- Käytän useita hyvinvoinnin palveluita jo muutoinkin ja tämä olisi sekä käytännöllinen että tarpeellinen, kotiintoimituksesta ehdottomasti iso plussa!
- Minulle kelpaisi kiireisen lukuvuoden jälkeen pieni hemmottelu. Tämähän on helppo ja kätevä lahjaidea, sopisi oikeastaan kaikille muillekin kevään lahjansaajille.
Näin tilaat Bluumon hyvinvointilahjan opettajan ja varhaiskasvattajan iloksi:
Voit tilata Bluumon lahjakortteja kätevästi haluamillesi lahjansaajille
✅ soittamalla asiakaspalveluumme: 044 236 6308 tai
✅ laittamalla meille sähköpostia info@bluumo.fi
Vastaamme soittoihin arkisin 9-18 välillä sekä kaikkiin sähköposteihin ja whatsapp sekä tekstiviesteihin joustavasti klo 9-20 saman päivän aikana. Toimitamme sähköiset lahjakortit sähköpostiisi tunnin sisällä tilauksesta.